Βρέφη: Απογαλακτισμός και έναρξη διατροφής με στερεά τρόφιμα

Εάν το παιδί δεν είναι έτοιμο να αρχίσει τις στερεές τροφές δεν χρειάζεται να το πιέζουμε.

απογαλακτισμός

Δημοσιεύθηκε στο medlook.net

Η διατροφή του βρέφους είναι μια σημαντική πρόκληση για τους νέους γονείς. Αρχικά τα θέματα θηλασμού, το βρεφικό γάλα που απαιτείται για τις ανάγκες της ανάπτυξης του παιδιού και στη συνέχεια η φάση του απογαλακτισμού, από 4 έως 6 μηνών συνήθως, με την έναρξη της εισαγωγής των στερεών τροφών, αποτελούν τομείς στους οποίους οι νέοι γονείς χρειάζονται στήριξη και εκπαίδευση.

Το Medlook και τα Heinz for Baby σάς προσφέρουν την ειδική έκδοση Βρέφη: Απογαλακτισμός και έναρξη διατροφής με στερεά τρόφιμα. Πιστεύουμε, ότι με τη συνεχή διαπαιδαγώγηση των γονέων σ’ όλους τους τομείς της ανατροφής των παιδιών τους, όπως τη διατροφή της βρεφικής ηλικίας, τον τρόπο ζωής με την ανάπτυξη υγιεινών συνηθειών από πολύ νωρίς στη ζωή τους, θα έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να προλάβουμε χρόνιες ασθένειες, όταν θα είναι ενήλικες και να τους προσφέρουμε έτσι ένα καλύτερο μέλλον.

Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών τα περισσότερα βρέφη παίρνουν, από το μητρικό γάλα ή το γάλα φόρμουλας, που τους δίνεται όλα όσα χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Η ηλικία στην οποία τα βρέφη αρχίζουν να παίρνουν στερεές τροφές είναι περίπου μεταξύ 4 και 6 μηνών. Υπάρχουν βέβαια διαφοροποιήσεις, από βρέφος σε βρέφος, στην ηλικία έναρξης πρόσληψης στερεών τροφών. Ωστόσο αυτό δεν γίνεται πριν από την ηλικία των 4 μηνών.

Εάν το παιδί δεν είναι έτοιμο να αρχίσει τις στερεές τροφές δεν χρειάζεται να το πιέζουμε, διότι σίγουρα θα αρχίσει με το δικό του ρυθμό. Είναι όμως καλύτερα το βρέφος να μην καθυστερεί πολύ μετά την ηλικία των 6 μηνών να αρχίζει να παίρνει στερεές τροφές. Πράγματι μια τέτοια καθυστέρηση μπορεί να του στερεί σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία του προσφέρει η εν λόγω διατροφή, που χρειάζεται για την κανονική του ανάπτυξη.

Απογαλακτισμός

Η διαδικασία απογαλακτισμού αρχίζει με βελούδινους πουρέδες ή χυλούς και κρέμες δημητριακών. Με τον τρόπο αυτό, το βρέφος σας θα αρχίσει να εξοικειώνεται με τη μη πλήρως υγρή σύσταση τροφών. Θα μαθαίνει να έχει και να διαχειρίζεται στο στόμα του τη στερεά τροφή αρχίζοντας με πουρέ που είναι πιο εύκολο για αυτό. Όταν καταλάβετε ότι το παιδί σας μπορεί πλέον να παίρνει χωρίς πρόβλημα πουρέδες, χυλούς και κρέμες, τότε μπορείτε να του δίνετε πουρέδες ή πολτοποιημένα φαγητά με μαλακούς σβώλους.

Υπάρχουν σημάδια που είναι καλά οι γονείς να προσέχουν διότι είναι πιθανές ενδείξεις, ότι το βρέφος είναι πανέτοιμο να προχωρήσει σταδιακά με την εισαγωγή των στερεών τροφών. Είναι σημαντικό παρατηρώντας το παιδί σας, να προσέξετε τα σημάδια, που δείχνουν, ότι είναι έτοιμο για τη σταδιακή διαδικασία του απογαλακτισμού. Για παράδειγμα να δείτε, ότι μπορεί να κρατά το κεφάλι του ψηλά ή ίσια, το ελέγχει καλά μαζί με το λαιμό του. Επίσης ότι δεν σπρώχνει έξω από το στόμα τα φαγητά που του δίνετε, αλλά τα μετακινεί προς τα πίσω στο στόμα του και είναι έτοιμο να τα καταπιεί.

Πρέπει να διαπιστώσετε, ότι όταν του δίνετε το κουταλάκι με το φαγητό, τότε κλείνει το στόμα του γύρω από το κουταλάκι και το φαγητό μένει στο στόμα του. Παράλληλα, όταν σας βλέπει να κρατάτε το κουταλάκι με το φαγητό τότε κλίνει το κεφάλι του προς εσάς και ανοίγει το στόμα του, δείχνοντάς σας, ότι θέλει να φάει. Όταν σας βλέπει εσάς να τρώτε, τότε δείχνει ενδιαφέρον και κλίνει προς το φαγητό. Αυτό σημαίνει, ότι πλέον το γάλα από μόνο του δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του. Επίσης αυτό επιβεβαιώνεται, από το γεγονός ότι πολλά βρέφη ξυπνούν τη νύχτα και είναι πεινασμένα και για αυτό βάζουν είτε παιχνίδια είτε τα χεράκια τους στο στόμα δείχνοντας έτσι ότι πεινούν.

Στερεές τροφές

Η έναρξη της διατροφής με στερεές τροφές είναι μια μεγάλη αλλαγή για το βρέφος σας. Χρειάζεται ν’ ανακαλύψει, να εξερευνήσει και να συνηθίσει μια νέα, μεγάλη ποικιλία γεύσεων και συστάσεων στη διατροφή του. Δεν είναι πια μόνο το γάλα, αλλά και οι κρέμες από δημητριακά, τα πουρέ από λαχανικά και άλλα τρόφιμα. Στα αρχικά στάδια δεν είναι σπάνιο τα βρέφη να μην θέλουν πολύ να δοκιμάζουν ή να τρώνε τα νέα αυτά φαγητά. Σταδιακά όμως συνηθίζουν και μην ανησυχείτε στις πρώτες αρνητικές τους αντιδράσεις. Προοδευτικά το κάθε γεύμα είναι μια νέα γευστική εμπειρία για το βρέφος, που εμπλουτίζει τη διατροφή του και προσθέτει στις προτιμήσεις του.

Στα πρώτα αυτά στάδια της εισαγωγής των στερεών τροφών χρειάζεται υπομονή από τους γονείς ή άλλο άτομο που ταΐζει το παιδί. Είναι μια μεταβατική περίοδος και έτσι κάποιες δυσκολίες πρέπει να αναμένονται. Διαλέγετε την ώρα που θα ταΐσετε το παιδί σας, έτσι ώστε τόσο εσείς όσο και το ίδιο, να είστε άνετοι και χαλαροί. Στην αρχή περίπου μόνο το μισό του γεύματος να είναι στερεά τροφή και το υπόλοιπο γάλα. Εάν δίνετε στη φάση αυτή μόνο στερεά τροφή στο γεύμα του, το βρέφος θα νιώθει δυσφορία, λόγω υπερπληρότητας του στομαχιού του. Παράλληλα αρχίστε τη διατροφή με στερεά με κάθε φορά μόνο ένα τρόφιμο, κρέμα δημητριακού ή πουρέ λαχανικού ή φρούτου. Χρησιμοποιείτε ένα ειδικό κουταλάκι για βρέφη, με το παιδί σας να κάθεται άνετα στο ψηλό καρεκλάκι του και να του δίνετε μόνο λίγο φαγητό κάθε φορά.

Μην εκπλαγείτε, εάν τις πρώτες φορές το παιδί φτύνει αυτά, που του δίνετε ή ακόμη κάνει εμφανή τη δυσφορία του με γκριμάτσες ή κλείνοντας το στόμα του και γυρίζοντας το κεφάλι μακριά από εσάς. Αυτό είναι φυσιολογικό, έως ότου προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση, που στο τέλος θα τους αρέσει. Εσείς χρειάζεται να είστε ήρεμοι, χαλαροί, να του χαμογελάτε και να το ενθαρρύνετε. Παράλληλα να το παρακολουθείτε για να καταλαβαίνετε πότε έχει χορτάσει. Για παράδειγμα, θα δείτε ότι όταν δεν θέλει άλλο θα αποφεύγει το κουταλάκι, θα κλείνει το στόμα του και θα γυρίζει το κεφάλι του αλλού.


Εγγραφή στον Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο

Μετά την εγγραφή σας θα λάβετε email για επιβεβαίωση της εγγραφής σας.
About Παναγιώτης Κοφινάκος
Ο Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ. Παναγιώτης Κοφινάκος είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάζεται με το δίκτυο υγείας MEDISYSTEM της INTERAMERICAN, με τη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΡΕΑ (Λ. Συγγρού 383, Παλαιό Φάληρο) και διατηρεί ιδιωτικό γυναικολογικό ιατρείο στο Περιστέρι Αττικής (οδός Τζων Κέννεντυ 40, Δευτέρα-Παρασκευή 5 - 9 μμ). Τηλέφωνα για ραντεβού: 211-22.15.099 και 6972-91.11.76.

Σχολιάστε

Το email σας δεν δημοσιεύεται.


*


four × five =

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.