Εμβολιασμός COVID-19 και κύηση

λητω

Σχετικά με το θέμα “Εμβολιασμός COVID-19 και κύηση” που ενδεχομένως απασχολεί τις γυναίκες που είτε κυοφορούν, είτε σκοπεύουν να κυοφορήσουν, σας παραθέτω την ενημέρωση που έλαβα από την Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ:

Αγαπητοί συνεργάτες,

Σας παρουσιάζουμε τα επικαιροποιημένα επιστημονικά συμπεράσματα της ISIDOG (International Society of Infectious Diseases in Obstetrics and Gynecology) αναφορικά με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό των γυναικών πριν-κατά τη διάρκεια-και μετά την κύηση έναντι του νέου Κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Η ΙSIDOG συνιστά μετ’ επιτάσεως την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού των εγκύων γυναικών έναντι του SARS-CoV-2, με προτίμηση στα m-RNA εμβόλια έως ότου περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού γίνουν διαθέσιμες.

Παρατίθενται τα συμπεράσματα της ISIDOG όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό Journal of Clinical Medicine:

  1. Η πορεία και η βαρύτητα της λοίμωξης Covid-19 επιδεινώνεται εξαιτίας της κύησης, ειδικά εφόσον συνυπάρχουν επιπρόσθετοι παράγοντες κινδύνου, όπως η αυξημένη ηλικία μητέρας (>35 έτη), η παχυσαρκία (BMI>30), η προεκλαμψία και ο σακχαρώδης διαβήτης (Grade A). Με βάση τα παραπάνω, οι έγκυες γυναίκες αποτελούν ομάδα πληθυσμού που πρέπει να εμβολιάζεται κατά προτεραιότητα.
  2. Ο αυξημένος κίνδυνος προωρότητας λόγω ιατρογενών παρεμβάσεων σε συνδυασμό με τη σχετικά αυξημένη περιγεννητική θνησιμότητα νεογνών που γεννήθηκαν από μητέρες με COVID-19 την ώρα του τοκετού, υποστηρίζουν την ανάγκη εμβολιασμού πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης (Grade A).
  3. Επίσημες μελέτες για την κύηση απουσιάζουν, ωστόσο η παρακολούθηση περισσοτέρων από 30.000 εγκύων που έλαβαν m-RNA εμβόλια δεν κατέδειξε ουδεμία αύξηση ανεπιθύμητων ενεργειών ή επιπλοκών (Grade B).
  4. Οι γυναίκες εν γένει και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πιο ευάλωτες σε αναφυλακτικές αντιδράσεις και θρομβοεμβολικά επεισόδια. Αυτό καθιστά αναγκαία την επιπρόσθετη επαγρύπνηση των ιατρών (Grade B). Θα πρέπει όμως να διασαφηνιστεί ότι η εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή σχετιζόμενη με τα εμβόλια με φορέα αδενοϊό VITT (Vaccine-induced Thrombotic Thrombocytopenia) δεν είναι συχνότερη κατά τη διάρκεια της κύησης. Το αυτό ισχύει και για τις αναφυλακτικές αντιδράσεις, οι οποίες συνδέονται με το ιστορικό της αναφυλαξίας της ασθενούς παρά με την ίδια την κύηση.
  5. Ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της κύησης, ανεξάρτητα από την παρουσία πρόσθετων παραγόντων κινδύνου υπερτερεί σαφώς των κινδύνων που προκύπτουν από την πιθανή νόσηση από Covid-19 κατά τη διάρκεια της κύησης (Grade C). Δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικών επιπλοκών σε νεαρές γυναίκες μετά από εμβολιασμό με εμβόλια φορέα (Oxford AstraZeneca, Johnson & Johnson) υποστηρίζουμε τη χρήση εμβολίων m-RNA κατά την εγκυμοσύνη (Grade D).
  6. Εφόσον ο εμβολιασμός γίνει κατά τη διάρκεια της κύησης, αντισώματα μπορούν να περάσουν τον πλακούντα και πιθανώς να ανοσοποιήσουν παθητικά το νεογνό (Grade A).
  7. Προτεινόμενος χρόνος εμβολιασμού κατά την κύηση αποτελεί το Β΄ τρίμηνο, ενώ ο εμβολιασμός κατά το α΄ και γ’ τρίμηνο της κύησης πλεονεκτεί έναντι του μη εμβολιασμού (Grade B).
  8. Οι γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες, μπορούν να εμβολιαστούν με ασφάλεια και να κυοφορήσουν αμέσως μετά (Grade C).
  9. Δεδομένου των αντικρουόμενων απόψεων σχετικά με την κάθετη μετάδοση, ο εμβολιασμός αναμένεται να μειώσει τον κίνδυνο αυτής (Grade D).
  10. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ο εμβολιασμός μετά τον τοκετό φαίνεται ασφαλής (Grade D).
  11. Οι θηλάζουσες γυναίκες μπορούν να εμβολιάζονται με ασφάλεια (Grade B).


Αριστοτέλης Τσιάκαλος, MD, PhD
Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος
Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Εταιρίας Λοιμώξεων
COVID-19 ISIDOG Guideline Group Member

Σχετικά με το θέμα “Εμβολιασμός COVID-19 και κύηση”, διαβαστε και την Κατευθυντήρια Οδηγία Νο 57 της ΕΜΓΕ.

Περισσότερα γυναικολογικά άρθρα για τον COVID-19.


Εγγραφή στον Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο

Μετά την εγγραφή σας θα λάβετε email για επιβεβαίωση της εγγραφής σας.
About Παναγιώτης Κοφινάκος
Ο Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ. Παναγιώτης Κοφινάκος είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάζεται με το δίκτυο υγείας MEDISYSTEM της INTERAMERICAN, με τη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΡΕΑ (Λ. Συγγρού 383, Παλαιό Φάληρο) και διατηρεί ιδιωτικό γυναικολογικό ιατρείο στο Περιστέρι Αττικής (οδός Τζων Κέννεντυ 40, Δευτέρα-Παρασκευή 5 - 9 μμ). Τηλέφωνα για ραντεβού: 211-22.15.099 και 6972-91.11.76.

Σχολιάστε

Το email σας δεν δημοσιεύεται.


*


thirteen − eight =

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.