Εγκυμοσύνη στις γυναίκες με ΚΝΜ (2ο μέρος)

Η γυναίκα με ΚΝΜ πριν μείνει έγκυος θα πρέπει να έχει τη σχετική πληροφόρηση από ειδικούς

εγκυμοσύνη κάκωση νωτιαίου μυελού

Εγκυμοσύνη στις γυναίκες με ΚΝΜ (2ο μέρος)

Κατά τη διάρκεια των ωδινών και του τοκετού

  • Μειωμένη αντίληψη της αρχής των ωδινών και του τοκετού: Τα σημάδια του τοκετού δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμα στις γυναίκες με ΚΝΜ. Οι συσπάσεις μπορεί να μην γίνουν αισθητές ή μπορεί να γίνουν αντιληπτές σαν έντονος πόνος ή ενόχληση. Όταν σπάνε τα νερά, μπορεί η μελλοντική μητέρα να το εκλάβει σαν ακράτεια ούρων ή ακόμα κάποιες φορές μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Ένας πονοκέφαλος από Αυτόνομη Δυσρεφλέξια ή αυξημένη σπαστικότητα, μπορεί να είναι τα μοναδικά σημάδια για την έναρξη του τοκετού. Η μέλλουσα μητέρα και οι άνθρωποι που την υποστηρίζουν πρέπει να εξοικειωθούν με την αίσθηση της κοιλιακής χώρας, ώστε να αντιληφθούν τις συσπάσεις.
  • Αντανακλαστική δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού: συστήματος ή Αυτόνομη Δυσρεφλέξια (Autonomic dysreflexia). Για άλλη μια φορά είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι η Α.Δ. είναι πολύ συχνή και μπορεί να γίνει επικίνδυνη κατά τη διάρκεια των ωδινών και του τοκετού. Οι γυναίκες με ΚΝΜ που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι κυρίως εκείνες που έχουν τετραπληγία ή τραυματισμό από Θ6 και πάνω, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέξουν να κάνουν επισκληρίδιο αναισθησία, που μπορεί να βοηθήσει ώστε να αποφευχθεί η Α.Δ.
  • Φυσιολογικός τοκετός: Δεν υπάρχει κάποιο ισχυρό επιχείρημα που μπορεί να εξαναγκάσει μια γυναίκα με ΚΝΜ να κάνει καισαρική. Ο μοναδικός λόγος για να μην γίνει φυσιολογική γέννα, είναι οι συνήθεις μαιευτικές ενδείξεις, καθώς και η περίπτωση που η Αυτόνομη Δυσρεφλέξια δεν μπορεί να αποφευχθεί παρά τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Για τις γυναίκες που δεν μπορούν να σπρώξουν κατά τον φυσιολογικό τοκετό, το μωρό μπορεί να βγει με τη χρήση «βεντούζας».

 

Μετά την γέννα

  • Θηλασμός: Οι γυναίκες με ΚΝΜ μπορούν να θηλάσουν, ακόμα και εκείνες με τετραπληγία (με ή χωρίς βοηθήματα). Ένα τμήμα εργοθεραπείας θα μπορούσε να σχεδιάσει κατάλληλα μαξιλάρια ή άλλα σχετικά βοηθήματα που θα διευκολύνουν τη μητέρα κατά τον θηλασμό. Σημειώνεται πως ο τραυματισμός των θηλών από τον θηλασμό μπορεί να προκαλέσει Αυτόνομη Δυσρεφλέξια. Για την πρόληψη του ερεθισμού του δέρματος της θηλής, μπορείτε να χρησιμοποιείτε λανολίνη πάνω στις θηλές. Αν αυτό δημιουργήσει πρόβλημα στον θηλασμό, τότε μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της Α.Δ., ή διακοπή του θηλασμού για λίγο καιρό, και η μητέρα μπορεί να παίρνει το γάλα με θήλαστρο. Περιστασιακά, σε γυναίκες με ΚΝΜ μπορεί να καθυστερήσει η έκκριση του γάλακτος.
  • Περινεϊκός πόνος: Μετά από επισιοτομή (μαιευτική τομή του αιδοίου), η αυξημένη πίεση στην περιοχή λόγω της καθιστής θέσης στο αναπηρικό κάθισμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μη επούλωσης της πληγής. Πρέπει να ελέγχετε συχνά την περιοχή, και αν η πληγή επιδεινώνεται, η γυναίκα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγει την άσκηση πίεσης στο σημείο αυτό. Ο περινεϊκός πόνος μπορεί επίσης να προκαλέσει Α.Δ.
  • Κράτημα του μωρού: Αυτό μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο ειδικά για τις γυναίκες με τετραπληγία. Ένα τμήμα εργοθεραπείας ή κάποιο τμήμα αποκατάστασης μπορούν να βοηθήσουν ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός, τροποποιημένες κούνιες, τραπέζια για άλλαγμα, και προτάσεις για εναλλακτικές θέσεις, ώστε να μπορεί η μητέρα να κρατά το μωρό της.

Η γυναίκα με ΚΝΜ πριν αποφασίσει να μείνει έγκυος θα πρέπει να έχει τη σχετική πληροφόρηση από διάφορες ομάδες ειδικών: έναν μαιευτήρα που γνωρίζει καλά από θέματα εγκυμοσύνης σε γυναίκες με ΚΝΜ ή έχει τη διάθεση να ενημερωθεί σχετικά, έναν φυσίατρο και μια νοσηλεύτρια που γνωρίζουν από ΚΝΜ.

Άλλα μέλη της ομάδας αυτής μπορεί να είναι εργοθεραπευτές, και αναισθησιολόγοι αν η ΚΝΜ είναι πάνω από τον Θ6. Παρολαυτά, η εγκυμοσύνη και η απόκτηση ενός παιδιού είναι ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μια γυναίκας, και καλό θα είναι το ιατρικό προσωπικό να παρεμβαίνει όσο το δυνατόν λιγότερο, ώστε να αφήνει τη μητέρα να χαρεί την εμπειρία και να βρίσκει η ίδια τους τρόπους που διευκολύνουν εκείνη και το μωρό της.

Διαβάστε το πρώτο μέρος του άρθρου


Εγγραφή στον Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο

Μετά την εγγραφή σας θα λάβετε email για επιβεβαίωση της εγγραφής σας.
About Παναγιώτης Κοφινάκος
Ο Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ. Παναγιώτης Κοφινάκος είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάζεται με το δίκτυο υγείας MEDISYSTEM της INTERAMERICAN, με τη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΡΕΑ (Λ. Συγγρού 383, Παλαιό Φάληρο) και διατηρεί ιδιωτικό γυναικολογικό ιατρείο στο Περιστέρι Αττικής (οδός Τζων Κέννεντυ 40, Δευτέρα-Παρασκευή 5 - 9 μμ). Τηλέφωνα για ραντεβού: 211-22.15.099 και 6972-91.11.76.

Σχολιάστε

Το email σας δεν δημοσιεύεται.


*


twenty + 7 =

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.