HIV και εγκυμοσύνη

Τα επιδημιολογικά δεδομένα καθιστούν αναγκαίο τον έλεγχο των εγκύων γυναικών για HIV

μυκητιασικές κολπίτιδες

HIV και εγκυμοσύνη

Ο αριθμός των γυναικών που ζούν με τον ιό της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου) παρουσιάζει αύξηση τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα καθιστούν αναγκαίο τον έλεγχο και των εγκύων γυναικών για τυχόν μόλυνση με τον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus) που προκαλεί το AIDS (Acquired ImmunoDeficiency Syndrome).

Κάθε έγκυος γυναίκα πρέπει να ελέγχεται λοιπόν για το ενδεχόμενο να έχει μολυνθεί με τον HIV. Η εξέταση που χρησιμοποιείται κυρίως είναι η ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του HIV με τη μέθοδο ELISA (Enzyme-linked immunospecific assay).

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων τα αντισώματα κατά του ιού εμφανίζονται 2-12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Στους 3 μήνες το 97-99% όσων έχουν μολυνθεί έχει εμφανίσει αντισώματα. Όμως, υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις όπου τα αντισώματα εμφανίζονται αργότερα, μέχρι και 6 μήνες μετά τη μόλυνση.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της HIV λοίμωξης; Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στο 87% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό HIV και εκδηλώνονται 2-4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση και μοιάζουν με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης (πυρετός, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, υπνηλία, εξάντληση).
Μερικοί άνθρωποι που μολύνονται με HIV παρουσιάζουν πολύ έντονα συμπτώματα, ενώ άλλοι δεν αισθάνονται τίποτα απολύτως.

Ο HIV μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μέσω της απευθείας επαφής με μολυσμένο αίμα και από τη μητέρα προς το έμβρυο. Τα σωματικά υγρά που περιέχουν HIV είναι:

  1. Αίμα (συμπεριλαμβανομένου του αίματος περιόδου)
  2. Σπέρμα και πιθανώς τα προσπερματικά υγρά
  3. Κολπικά υγρά
  4. Μητρικό γάλα

Για να μεταδοθεί ο HIV πρέπει:

  1. Να είναι παρόν σε κάποιο από αυτά τα υγρά
  2. Να εισχωρήσει μέσα στο σώμα

Από την στιγμή που θα οριστικοποιηθεί η διάγνωση της λοίμωξης σε μια έγκυο, αυτή θα πρέπει αμέσως να υποβάλλεται στις ακόλουθες εξετάσεις:

  • Πλήρης αιματολογικός έλεγχος (ανά 3μηνο),
  • Βιοχημικός έλεγχος (κρεατινίνη, ουρία, ουρικό οξύ, Ca, P, ανοσοσφαιρίνες, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια – ανά 3μηνο),
  • Ορολογικός έλεγχος για σύφιλη,
  • Κυτταρολογική εξέταση τραχηλικού επιχρίσματος (test pap),
  • Καλλιέργεια τραχηλικού επιχρίσματος για χλαμύδια και γονόκοκκο,
  • Ορολογικός έλεγχος για ηπατίτιδα Β και C,
  • Αριθμός ή εκατοστιαία αναλογία των CD4 λεμφοκυττάρων,
  • Μέτρηση του ιαιμικού φορτίου.

Επιπλέον, πρέπει να φροντίσει το περιβάλλον της να έχει η ίδια κατάλληλη κοινωνική φροντίδα και υποστήριξη.

Το ιαιμικό φορτίο στο πλάσμα των οροθετικών εγκύων θα πρέπει να προσδιορίζεται στην αρχή της κύησης και κάθε 3 μήνες να επαναλαμβάνεται αυτός ο προσδιορισμός. Προτείνεται εκλεκτική Καισαρική Τομή σε οροθετικές γυναίκες με σκοπό τη μείωση της περιγεννητικής λοίμωξης. Η Καισαρική Τομή πρέπει να προγραμματίζεται μόλις συμπληρωθούν 38 εβδομάδες κύησης, για να μειωθεί η πιθανότητα αυτόματης έναρξης του τοκετού ή πρόωρης ρήξης των υμένων. Εάν συμβεί αυτόματη έναρξη του τοκετού ή ρήξη των υμένων, η Καισαρική Τομή δε μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης συγκριτικά με το φυσιολογικό τοκετό.

Η λήψη αντιρετροϊκών (ARV) φαρμάκων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για μια έγκυο γυναίκα να μολύνει το αγέννητο παιδί της με τον HIV. Όμως μερικά ARV φάρμακα μπορούν να έχουν βλαβερές επιδράσεις στην εγκυμοσύνη της γυναίκας κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Γι’αυτό, θα πρέπει να συζητήσει με το γιατρό της τους κινδύνους και τα οφέλη αυτής της θεραπείας.

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι ο γυναικολόγος σας έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση εγκύων με HIV λοίμωξη.


Εγγραφή στον Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο

Μετά την εγγραφή σας θα λάβετε email για επιβεβαίωση της εγγραφής σας.
About Παναγιώτης Κοφινάκος
Ο Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ. Παναγιώτης Κοφινάκος είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάζεται με το δίκτυο υγείας MEDISYSTEM της INTERAMERICAN, με τη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΡΕΑ (Λ. Συγγρού 383, Παλαιό Φάληρο) και διατηρεί ιδιωτικό γυναικολογικό ιατρείο στο Περιστέρι Αττικής (οδός Τζων Κέννεντυ 40, Δευτέρα-Παρασκευή 5 - 9 μμ). Τηλέφωνα για ραντεβού: 211-22.15.099 και 6972-91.11.76.

Σχολιάστε

Το email σας δεν δημοσιεύεται.


*


six + nineteen =

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.