Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ)

Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από μεγάλη ετερογένεια, γεγονός που δυσκολεύει τον ορισμό του

γυναικολογικό άρθρο

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ)

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (Σ.Π.Ω.) αποτελεί την πιο συχνή ενδοκρινοπάθεια των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας (5-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας) και χαρακτηρίζεται από ανωοθυλακιορρηξία και υπερανδρογοναιμία.

Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από μεγάλη ετερογένεια και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ορισμός που να είναι γενικά αποδεκτός. Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών παρουσιάζουν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως (που κυμαίνονται από αραιομηνόρροια, δυσλειτουργική αιμορραγία έως και δευτεροπαθή αμηνόρροια), παχυσαρκία, υπερτρίχωση, ακμή και αλωπεκία. Μπορεί να συνυπάρχουν αυξημένα επίπεδα LH (LH/FSH>2), τεστοστερόνης και ανδροστενεδιόνης, καθώς και αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ ενδέχεται να συνυπάρχει και μικρού βαθμού υπερπρολακτιναιμία. Ο ορμονικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται στην αρχή της ωοθυλακικής φάσης του κύκλου (3η – 5η ημέρα της εμμήνου ρύσεως).

Οι γυναίκες αυτές παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου (υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, στεφανιαία νόσος). Επίσης, παρουσιάζουν, αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου, λόγω της χρόνιας ανωοθυλακιορρηξίας και της συνεχούς οιστρογονικής επίδρασης του ενδομητρίου (χωρίς την προστατευτική επίδραση της προγεστερόνης), της παχυσαρκίας και της υπερινσουλιναιμίας. Μερικές μελέτες έχουν δείξει και αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Υπερηχογραφικά, μπορεί να απεικονίζονται οι ωοθήκες με πολλά μικρά ωοθυλάκια(>10 ωοθυλάκια με διάμετρο 2-8 mm) και με παρουσία αυξημένης ποσότητας στρώματος.

Από την άλλη πλευρά, όμως, πολυκυστικές ωοθήκες ανευρίσκονται υπερηχογραφικά σε 20-30% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας χωρίς να συνυπάρχουν άλλα κλινικά ή βιοχημικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών εμφανίζεται σύντομα μετά την εμμηναρχή και διαρκεί για όλη την αναπαραγωγική ηλικία. Παρόλα αυτά, αυξομειώσεις του σωματικού βάρους μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά την κλινική εικόνα του συνδρόμου.

Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών παρουσιάζουν υπογονιμότητα, λόγω της ανωοθυλακιορρηξίας.

Η θεραπεία εκλογής για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας είναι η κιτρική κλομιφένη (50-150 mg για 5 ημέρες στην αρχή της ωοθυλακικής φάσης). Σε περιπτώσεις που υπάρχει αντίσταση στην κλομιφένη, μπορεί να γίνει πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας με γοναδοτροφίνες. Οι γυναίκες με PCOS παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές από την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, όπως σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών (σύνδρομο με μεγάλη αύξηση του μεγέθους των ωοθηκών, παρουσία ασκίτη, υπερπηκτικότητα και συστηματικές επιπλοκές) και πολύδυμες κυήσεις.

Επίσης, μπορεί να γίνει καυτηρίαση των ωοθηκών (drilling), με σκοπό την καταστροφή τμήματος του στρώματος των ωοθηκών και τη μείωση της υπερανδρογοναιμίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προσωρινή επαναφορά ωοθυλακιορρηκτικών κύκλων (για 1-2 έτη).

Η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να υπάρξουν ωοθυλακιορρηκτικοί κύκλοι. Τέλος, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ευαισθητοποιητές της ινσουλίνης (κυρίως η μετφορμίνη) για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, με ή χωρίς κλομιφένη.

Η υπερανδρογοναιμία, που αποτελεί ένα από τα κλασικά σημεία αυτού του συνδρόμου, προκαλεί υπερτρίχωση, ακμή, αλωπεκία και αύξηση του μεγέθους της κλειτορίδας. Καταστολή των ωοθηκών οδηγεί σε μείωση των ανδρογόνων και θεραπεία των συμπτωμάτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε αντισυλληπτικά δισκία είτε το αντιανδρογόνο οξεική κυπροτερόνη. Οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως μπορεί να αντιμετωπισθούν είτε με τη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων είτε με την κυκλική χορήγηση προγεστερόνης.


Εγγραφή στον Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο

Μετά την εγγραφή σας θα λάβετε email για επιβεβαίωση της εγγραφής σας.
About Παναγιώτης Κοφινάκος
Ο Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ. Παναγιώτης Κοφινάκος είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάζεται με το δίκτυο υγείας MEDISYSTEM της INTERAMERICAN, με τη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΡΕΑ (Λ. Συγγρού 383, Παλαιό Φάληρο) και διατηρεί ιδιωτικό γυναικολογικό ιατρείο στο Περιστέρι Αττικής (οδός Τζων Κέννεντυ 40, Δευτέρα-Παρασκευή 5 - 9 μμ). Τηλέφωνα για ραντεβού: 211-22.15.099 και 6972-91.11.76.

Σχολιάστε

Το email σας δεν δημοσιεύεται.


*


4 × 4 =

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.