Πρόληψη πολλών καρκίνων της περιγεννητικής περιοχής με το εμβόλιο HPV

Το εμβόλιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

HPV

Πρόληψη πολλών καρκίνων της περιγεννητικής περιοχής με το εμβόλιο HPV

Ο εμβολιασμός των εφήβων πριν την έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της μόλυνσης από τον HPV, που συνδέεται με την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου στην πρωκτογεννητική περιοχή και στην εκδήλωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Πολλές μέχρι τώρα σχετικές μελέτες, διεθνώς, έχουν δείξει άμεση σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και της πρόληψης του καρκίνου, από τη μόλυνση από τον HPV.

Σημαντική είναι και η διαπίστωση άλλης πρόσφατης μελέτης, που αφορούσε κορίτσια που γεννήθηκαν στη Δανία μεταξύ 1997 και 1999, τα οποία είχαν εμβολιαστεί κατά του HPV και όπως απέδειξε η μελέτη δεν είχαν προκαρκινικές αλλοιώσεις. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Θεώρησαν, επίσης, ότι η προστασία αυτή επεκτείνεται πιθανότατα και σε άλλους καρκίνους που συνδέονται με τη μόλυνση από τον HPV (καρκίνο του αιδοίου, του κόλπου, του πρωκτού και καρκίνους της περιοχής του στόματος).

Ωστόσο, στην Ελλάδα η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (περίπου 40%) συγκριτικά με άλλες χώρες, κάτι που μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η εφαρμογή του εμβολίου δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα αγόρια, καθώς δεν καλυπτόταν και δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι, σύμφωνα με το νέο Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα, σταματά η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου για τις γυναίκες από 18 έως 26 ετών, από την 1η Ιανουαρίου του 2016, και στο εξής οι νεαρές γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του HPV θα καλύπτουν οι ίδιες εξ ολοκλήρου το κόστος των τριών δόσεων του εμβολίου.

«Καλό θα ήταν να λειτουργήσει ως κίνητρο για τις νέες γυναίκες να αξιοποιήσουν τη δωρεάν κάλυψη του εμβολίου και να σπεύσουν έως το τέλος Δεκεμβρίου να κάνουν το εμβόλιο HPV», υπογραμμίζει ο Δρ Δημήτρης Α. Μπιλάλης, MBBChMMedSci FRCOG CCST, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος.

Και οι δύο τύποι του εμβολίου που κυκλοφορούν στη χώρα μας, το διδύναμο και το τετραδύναμο εμβόλιο κατά του ιού HPV, είναι απολύτως ασφαλείς, δεν έχουν παρενέργειες και απευθύνονται σε άνδρες και γυναίκες, καθώς δεν προστατεύουν μόνο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και από τη μετάδοση του ιού μέσω των ερωτικών επαφών. Στις ΗΠΑ, ήδη, κυκλοφορεί το 9-δύναμο εμβόλιο κατά του ιού HPV, θέτοντας ισχυρές βάσεις για την υλοποίηση του φιλόδοξου στόχου της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο μέλλον.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες -πολλές σχετικές έρευνες έχουν γίνει και στην Ελλάδα- ο εμβολιασμός κατά του HPV μπορεί να γίνει από τον την ηλικία των εννέα ετών και στα δύο φύλα. Άλλωστε, οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες είναι σαφείς για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αγοριών και κοριτσιών.

Η σωστή ενημέρωση οδηγεί στην κατάλληλη προφύλαξη

«Είναι σημαντική η σωστή ενημέρωση ώστε τα ενδιαφερόμενα άτομα να αποφασίζουν υπεύθυνα και να λαμβάνουν την κατάλληλη προφύλαξη», επισημαίνει ο Δρ Μπιλάλης και προσθέτει «πρέπει να έχουν υπόψη τους οι νεαρές γυναίκες πως το εμβόλιο δεν είναι κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά κατά εκείνων των τύπων του HPV που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, ο εμβολιασμός στους άνδρες μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα και κάποια είδη καρκίνων στον πρωκτό».

«Τέλος, για να μην περνά λάθος το μήνυμα της προστασίας, δεν πρέπει να ξεχνούν τα νεαρά άτομα ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει και από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, άρα είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή και οι γυναίκες πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν ΠΑΠ τεστ, σύμφωνα με τη συμβουλή του γιατρού τους, εφόσον αρχίσουν τη σεξουαλική δραστηριότητά τους» καταλήγει.

Πηγή: health.in.gr


Εγγραφή στον Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο

Μετά την εγγραφή σας θα λάβετε email για επιβεβαίωση της εγγραφής σας.
About Παναγιώτης Κοφινάκος
Ο Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ. Παναγιώτης Κοφινάκος είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάζεται με το δίκτυο υγείας MEDISYSTEM της INTERAMERICAN, με τη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΡΕΑ (Λ. Συγγρού 383, Παλαιό Φάληρο) και διατηρεί ιδιωτικό γυναικολογικό ιατρείο στο Περιστέρι Αττικής (οδός Τζων Κέννεντυ 40, Δευτέρα-Παρασκευή 5 - 9 μμ). Τηλέφωνα για ραντεβού: 211-22.15.099 και 6972-91.11.76.

Σχολιάστε

Το email σας δεν δημοσιεύεται.


*


9 − four =

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.