Καλοκαίρι και γυναικολογικές παθήσεις

Οι κυριότερες γυναικολογικές παθήσεις του καλοκαιριού αφορούν σε: κολπίτιδες, ουρολοιμώξεις και προσβολή από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

καλοκαιρινές γυναικολογικές παθήσεις

Καλοκαίρι και γυναικολογικές παθήσεις

Tο καλοκαίρι, λόγω ζέστης, υγρασίας, τρόπου ζωής, διατροφής και αυξημένης σεξουαλικής δραστηριότητας,  μπορεί να επιφέρει μια σειρά από γυναικολογικά προβλήματα που ταλαιπωρούν αρκετές γυναίκες.

Οι κυριότερες γυναικολογικές παθήσεις του καλοκαιριού αφορούν σε: κολπίτιδες, ουρολοιμώξεις και προσβολή από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ευτυχώς, τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα, ενώ υπάρχουν και κάποια προληπτικά μέτρα που μπορεί να πάρει η γυναίκα, προκειμένου να προστατευθεί.

Κολπίτιδα

Οποιοσδήποτε παράγοντας διαταράσσει την ισορροπία των φυσιολογικών παθογόνων μικροοργανισμών μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του κόλπου, δηλαδή κολπίτιδα. Ορμονικές διαταραχές, το άγχος, η συχνή λήψη αντιβιοτικών, η μη κατάλληλη χρήση αντισηπτικών υγρών, η λανθασμένη χρήση ταμπόν, η μη τήρηση σωστών κανόνων υγιεινής και το σεξ χωρίς προφυλάξεις,    μπορούν να προκαλέσουν  κολπίτιδες.

Οι μυκητιασικές κολπίτιδες προέρχονται κυρίως από τον μύκητα Candida Albicans, ο οποίος είναι φυσιολογικός άποικος του κόλπου. Διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας οδηγεί στην υπερβολική παραγωγή του, προκαλώντας κολπίτιδα.

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι εξίσου συχνή μορφή κολπίτιδας. Οφείλεται στην πέραν του φυσιολογικού ανάπτυξη βακτηρίων με πιο συνηθισμένη τη Gardnerella Vaginalis (αιμόφιλος του κόλπου) και σχετίζεται με κάποιον καινούριο ερωτικό σύντροφο ή συχνή αλλαγή συντρόφων χωρίς προφύλαξη.

Συμπτώματα: Οι κολπίτιδες, μυκητιασικές ή βακτηριακές, μπορεί να εκδηλωθούν με ένα ή περισσότερα διαφορετικά συμπτώματα, συνηθέστερα των οποίων είναι: αίσθημα φαγούρας ή και καύσου στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ασυνήθιστες ως προς την ποσότητα, το χρώμα ή την υφή και συνήθως δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, ερυθρότητα ή και πρήξιμο στην περιοχή του κόλπου, πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή σε ορισμένες περιπτώσεις, και την ούρηση. Επίσης, λίγο αίμα μετά την επαφή ή  και πυελικό άλγος.

Ουρολοίμωξη

Η ουρολοίμωξη εμφανίζεται πολύ συχνά στις γυναίκες, ιδιαίτερα σε εκείνες με έντονη σεξουαλική δραστηριότητα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει πάντα έξαρση, λόγω της χρήσης δημόσιας τουαλέτας και της θάλασσας ή της πισίνας.

Συμπτώματα:  Και εδώ η συμπτωματολογία ποικίλλει. Η ασθενής μπορεί να παρουσιάζει: συχνουρία, δυσουρία και αίσθημα πόνου ή και καύσου κατά την ούρηση. Τα ούρα συνήθως έχουν δυσάρεστη οσμή, το χρώμα τους είναι πιο θολό και σκούρο, μπορεί δε να περιέχει και αίμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί η γυναίκα να εκδηλώσει πυρετό.

Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και επιμένουν για αρκετές ημέρες θα πρέπει να γίνει μία καλλιέργεια ούρων για να δείτε πού ακριβώς οφείλεται η ουρολοίμωξη και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Μια σημαντική κατηγορία λοιμώξεων που εμφανίζουν έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με πιο συνηθισμένα: τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV), τις ερπητικές λοιμώξεις, τα χλαμύδια και τα μυκοπλάσματα. Ο HPV μπορεί να είναι ασυμπτωματικός ή μπορεί να εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά κονδυλώματα. Τα οξυτενή κονδυλώματα, παρότι είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, εμφανίζουν έξαρση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, γιατί πολλοί αλλάζουν ερωτικούς συντρόφους. Ακόμα και εάν η χρήση του προφυλακτικού δεν προστατεύει 100%, είναι απαραίτητο σε περίπτωση μη μόνιμης σχέσης. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε την λοίμωξη με τον ιό HPV.

Όσον αφορά τον έρπητα, αρχικά δημιουργούνται μικρές φουσκάλες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή και του πρωκτού. Στη συνέχεια, οι φουσκάλες αυτές σπάζουν, δημιουργώντας έλκη του δέρματος που συνοδεύονται από κνησμό και πόνο. Τα χλαμύδια με τη σειρά τους είναι τις περισσότερες φορές ασυμπτωματικά, όπως επίσης ασυμπτωματικά μπορεί να είναι και τα μυκοπλάσματα.

Προληπτικά μέτρα

  • Φοράτε ελαφριά ρούχα και βαμβακερά εσώρουχα, ώστε να “αναπνέουν” οι ευαίσθητες περιοχές του σώματος.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι πετσέτες του μπάνιου που χρησιμοποιείτε είναι προσωπικές και ότι αλλάζονται συχνά.
  • Κάνετε ένα ντους τουλάχιστον σε καθημερινή βάση και ιδιαίτερα μετά το κολύμπι και την παραλία.
  • Μην αφήνετε το βρεγμένο μαγιό να στεγνώνει επάνω σας, ευνοώντας έτσι την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
  • Αποφύγετε τις πισίνες που δεν γνωρίζετε το πώς καθαρίζονται και μην κάθεστε απευθείας επάνω στην άμμο όταν επισκέπτεστε τη θάλασσα.
  • Μην φοράτε συνθετικά ρούχα και εσώρουχα που δημιουργούν εφίδρωση.
  • Μην κρατάτε πολύ ώρα το ταμπόν μέσα στον κόλπο, ενώ θα πρέπει να το αλλάζετε αμέσως μόλις βγείτε από τη θάλασσα.
  • Ακολουθήστε μία υγιεινή διατροφή, ακόμα και κατά τη διάρκεια των διακοπών, για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Συμπτώματα που χρήζουν περαιτέρω προσοχής:

  • Αυξημένα κολπικά υγρά που δεν παραπέμπουν σε κλασική εικόνα μυκητίασης.
  • Ξαφνικός και επίμονος πόνος χαμηλά στην κοιλιά.
  • Απρόσμενη κολπική αιμορραγία μετά ή και χωρίς σεξουαλική επαφή.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι βασικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή χωρίς καθυστέρηση.


Εγγραφή στον Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο

Μετά την εγγραφή σας θα λάβετε email για επιβεβαίωση της εγγραφής σας.
About Παναγιώτης Κοφινάκος
Ο Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ. Παναγιώτης Κοφινάκος είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάζεται με το δίκτυο υγείας MEDISYSTEM της INTERAMERICAN, με τη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΡΕΑ (Λ. Συγγρού 383, Παλαιό Φάληρο) και διατηρεί ιδιωτικό γυναικολογικό ιατρείο στο Περιστέρι Αττικής (οδός Τζων Κέννεντυ 40, Δευτέρα-Παρασκευή 5 - 9 μμ). Τηλέφωνα για ραντεβού: 211-22.15.099 και 6972-91.11.76.

Σχολιάστε

Το email σας δεν δημοσιεύεται.


*


two × four =

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.