Ιός Ζίκα και εγκυμοσύνη: τί γνωρίζουμε

Μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού Τίγρης και τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γρίπης

ιός Ζίκα ιός Ζίκα

Ιός Ζίκα και εγκυμοσύνη

Πρόκειται για έναν ιό ο οποίος μεταδίδεται με το τσίμπημα ενός είδους κουνουπιού που ονομάζεται Τίγρης και τα συμπτώματα στον άνθρωπο μοιάζουν με αυτά της γρίπης (πυρετός, γενική κακουχία, πόνος στις αρθρώσεις, μυικοί πόνοι…).

Ο ιός Ζίκα δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός αν το κουνούπι τσιμπήσει έναν φορέα του ιού Ζίκα οπότε το τσίμπημά του μπορεί να μολύνει ένα υγιές άτομο στην συνέχεια.

Ο ιός Ζίκα θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος για τις εγκύους και τα μωρά τους, καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα, τον συνδέουν με μεγάλη αύξηση περιστατικών μικροκεφαλίας (μια εκ γενετής ανωμαλία που εμφανίζει μικρό μέγεθος κρανίου και εγκεφάλου , νευρολογικές παθήσεις και εγκεφαλική βλάβη του νεογνού).

Μία μητέρα που έχει νοσήσει, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, οπότε και γίνεται η οργανογένεση, μεταφέρει τον ιό στο νεογνό.

Δε γνωρίζουμε ακόμη με ποιόν τρόπο ο ιός διαπερνά τον πλακούντα και μολύνει το έμβρυο.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια θεραπεία, αντίδοτο ή εμβόλιο, εκτός από την κλασική αντιμετώπιση για τα συμπτώματα της εποχιακής γρίπης.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) συνιστά αναβολή ταξιδιού σε περιοχές όπου η μετάδοση του ιού είναι σε εξέλιξη, για τις έγκυες γυναίκες (Λατινική Αμερική).

Οι κίνδυνοι για την εγκυμοσύνη γενικότερα δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστοί.

Το παρόν άρθρο είναι το κείμενο συνέντευξης που έδωσε ο Δρ. Κοφινάκος στη δημοσιογράφο του star.gr, κ. Αλέκα Νικόλα και δημοσιεύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2016 στον ιστότοπο του τηλεοπικού καναλιού STAR.


Εγγραφή στον Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο

Μετά την εγγραφή σας θα λάβετε email για επιβεβαίωση της εγγραφής σας.
About Παναγιώτης Κοφινάκος
Ο Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ. Παναγιώτης Κοφινάκος είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάζεται με το δίκτυο υγείας MEDISYSTEM της INTERAMERICAN, με τη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΡΕΑ (Λ. Συγγρού 383, Παλαιό Φάληρο) και διατηρεί ιδιωτικό γυναικολογικό ιατρείο στο Περιστέρι Αττικής (οδός Τζων Κέννεντυ 40, Δευτέρα-Παρασκευή 5 - 9 μμ). Τηλέφωνα για ραντεβού: 211-22.15.099 και 6972-91.11.76.

Σχολιάστε

Το email σας δεν δημοσιεύεται.


*


one × 5 =

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.