Εγκυμοσύνη στις γυναίκες με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού

Η γονιμότητα στις γυναίκες βασίζεται σε ορμονική ισορροπία και όχι στην ανάγκη συγκεκριμένης νευρολογικής λειτουργίας

εγκυμοσύνη κάκωση νωτιαίου μυελού

Εγκυμοσύνη στις γυναίκες με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού

Είναι δυνατή η εγκυμοσύνη στις γυναίκες με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού (ΚΝΜ); Φυσικά και είναι. Όμως, είναι εκπληκτικό το ότι άνθρωποι ακόμα και του ιατρικού χώρου, νομίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Δεδομένου ότι η γονιμότητα στις γυναίκες βασίζεται σε ορμονική ισορροπία και όχι στην ανάγκη συγκεκριμένης νευρολογικής λειτουργίας, η γονιμότητα είναι απολύτως φυσιολογική.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια δεδομένα που μια γυναίκα με ΚΝΜ πρέπει να γνωρίζει για την εγκυμοσύνη:

  • Γονιμότητα: Πρώτα απ’ όλα, οι γυναίκες μετά την ΚΝΜ έχουν κάποια καθυστέρηση στον εμμηνορροϊκό κύκλο τους, γύρω στους 6 με 12 μήνες. Αυτό είναι φυσιολογικό, και ο κύκλος θα σταθεροποιηθεί μετά από περίπου ένα χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση: Οι γυναίκες με ΚΝΜ έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν θρομβώσεις στα πόδια τους, τις λεγόμενες εν τω βάθει φλεβοθρομβώσεις. Η εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο. Γι’ αυτό και θα πρέπει οι μέλλουσες μητέρες να κινούν τα πόδια τους, είτε μόνες τους είτε με βοήθεια. Επίσης, φορώντας ελαστικές κάλτσες, θα μπορούσε να μειωθεί ο κίνδυνος. Το πρήξιμο των ποδιών ή το οίδημα είναι πολύ συχνό και στην ΚΝΜ και στην εγκυμοσύνη, γι’ αυτό είναι καλό να σηκώνετε όποτε μπορείτε τα πόδια σας ψηλά, αλλά και να φοράτε ελαστικές κάλτσες γιατί βοηθούν σημαντικά.
  • Ουρολοιμώξεις και ακράτεια: Οι γυναίκες μετά την ΚΝΜ συχνά έχουν νευρογενή ουροδόχο κύστη, επομένως καθώς μεγαλώνει το έμβρυο, πιέζει την κύστη, προκαλώντας συχνά ατυχήματα (ακράτεια ούρων). Τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, οι περισσότερες γυναίκες κάνουν πιο συχνούς καθετηριασμούς για να αποφύγουν τις απώλειες και πολλές προτιμούν να χρησιμοποιούν, για εκείνο το διάστημα, μόνιμους καθετήρες. Επίσης, είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνές οι ουρολοιμώξεις, οι οποίες θα πρέπει να θεραπευτούν άμεσα, γιατί ο κίνδυνος παλινδρόμησης στους νεφρούς είναι μεγάλος, αφού την κύστη την πιέζει έντονα το έμβρυο.
  • Αντανακλαστική δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος ή Αυτόνομη Δυσρεφλέξια (Autonomic dysreflexia): Μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους με κάκωση που έχει προκληθεί από τον 6ο θωρακικό σπόνδυλο (Θ6) και πάνω. Συμβαίνει εξαιτίας ενός έντονου ερεθίσματος, κάτω από το επίπεδο του τραυματισμού, και μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, εξαιρετικά έντονους πονοκεφάλους, ακόμα και εγκεφαλικό ή να οδηγήσει σε κώμα. Μια γυναίκα με ΚΝΜ πάνω από τον Θ6, πρέπει να ενημερώσει τον γυναικολόγο της για την Αυτόνομη Δυσρεφλέξια (Α.Δ.) και για το πώς μπορεί να την αντιμετωπίσει.
  • Κινητικές Δυσκολίες: Καθώς η εγκυμοσύνη προχωράει, είναι δύσκολο για την γυναίκα να μετακινείται. Κάποιες γυναίκες με χαμηλό τραυματισμό ή ατελή κάκωση που μπορούσαν να περπατούν πριν την εγκυμοσύνη, στο τελευταίο διάστημα της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να χρειαστούν αναπηρικό κάθισμα, μιας και είναι πολύ πιθανό να χάνουν την ισορροπία τους. Όσες μπορούσαν να ντυθούν μόνες τους, να μεταφερθούν ή να κάνουν διάφορα άλλα πράγματα χωρίς βοήθεια, κατά την εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να χρειάζονται υποστήριξη για τις καθημερινές τους ανάγκες. Επομένως, είναι σημαντικό να προγραμματίζουν την υποστήριξη που πρόκειται να χρειαστούν, πχ. αυξάνοντας τις ώρες της προσωπικής τους βοήθειας, ειδικά το τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Διαβάστε το δεύτερο μέρος του άρθρου


Εγγραφή στον Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο

Μετά την εγγραφή σας θα λάβετε email για επιβεβαίωση της εγγραφής σας.
About Παναγιώτης Κοφινάκος
Ο Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ. Παναγιώτης Κοφινάκος είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάζεται με το δίκτυο υγείας MEDISYSTEM της INTERAMERICAN, με τη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΡΕΑ (Λ. Συγγρού 383, Παλαιό Φάληρο) και διατηρεί ιδιωτικό γυναικολογικό ιατρείο στο Περιστέρι Αττικής (οδός Τζων Κέννεντυ 40, Δευτέρα-Παρασκευή 5 - 9 μμ). Τηλέφωνα για ραντεβού: 211-22.15.099 και 6972-91.11.76.

Σχολιάστε

Το email σας δεν δημοσιεύεται.


*


1 × three =

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.